Circumcizia la baieti
Circumcizia reprezinta amputarea chirurgicala a tesutului si a mucoasei care in mod normal acopera glandul (capul) penisului. Acest tesut in doua straturi este cunoscut sub denumirea de preput.
Parintilor li se recomanda sa citeasca cat mai mult posibil despre circumcizie si sa ia cunostinta de complexitatea acestei proceduri. Daca este posibil, solicitati sa asistati la o operatie de circumcizie la spital, ca sa puteti cunoaste cu adevarat despre ce este vorba. Pe masura ce copilul creste, plica ce formeaza preputul se retracteaza din ce in ce mai mult, permitand dezvelirea glandului. De obicei acest lucru dureaza in jur de 3 ani, dar exista si multe cazuri in care retractarea se face de-abia la adolescenta.
- veti citi:
Ce este circumcizia?
Este circumcizia baietilor recomandata?
Ce rost are preputul?
Care sunt motivele pentru care se face circumcizia?
Exista garantii medicale ca circumcizia este benefica?
Igiena personala
Daca fiul meu nu este circumcis acum, nu va trebui oricum sa o facem mai tarziu?
Daca fiul meu nu va fi circumcis, nu va fi tachinat din cauza asta?
Care sunt motivele pentru care trebuie sa imi pastrez fiul intact?
Este circumcizia dureroasa?
Care sint riscurile circumciziei?
Fimoza la bebelusi
Ce este circumcizia?
Circumcizia reprezinta amputarea chirurgicala a tesutului si a mucoasei care in mod normal acopera glandul (capul) penisului. Acest tesut in doua straturi este cunoscut sub denumirea de preput.
Este circumcizia baietilor recomandata?
Parintilor le se recomanda sa citeasca cat mai mult posibil despre circumcizie si sa ia cunostinta de complexitatea acestei proceduri. Daca este posibil, solicitati sa asistati la o operatie de circumcizie la spital, ca sa puteti cunoaste cu adevarat despre ce este vorba.
Pe masura ce copilul creste, plica ce formeaza preputul se retracteaza din ce in ce mai mult, permitand dezvelirea glandului. De obicei acest lucru dureaza in jur de 3 ani, dar exista si multe cazuri in care retractarea se face de-abia la adolesecenta.
Nu trebuie sa va ingrijorati totusi , deoarece spalarea zilnica cu apa si sapun fara a dezveli glandul este suficienta, pentru a pastra o igiena corespunzatoare.
In nici un caz nu se va forta decalotarea glandului. Acest lucru poate fi dureros si poate afecta negativ psihicul copilului. De asemenea pot aparea infectii sau alte complicatii. Preputul se va retracta din ce in ce mai mult pe masura ce copilul va creste.
Ce rost are preputul?
Preputul serveste trei functii: protectiva, senzoriala si sexuala.
In majoritatea cazurilor preputul este atasat de gland la nastere si se va separa intr-un interval de timp variabil in primii ani de viata. Cat timp copilul este in scutece, preputul protejeaza impotriva frecarii de scutece si a contactului cu materiile fecale. De-a lungul vietii preputul tine glandul moale si umed si ii confera protectie importiva traumelor si accidentelor.
Unele parti ale preputului, ca de exemplu mucoasa (preputul interior) si frenulul, sint in mod special sensitive si contribuie la placerea sexuala. Nervii specializati asigura placerea sexuala.
Preputul interior (mucoasa) este portiunea de piele aflata in contact direct cu glandul. Ca si interiorul gurii, acest tesut este mai subtire si de o textura si culoare diferita fata de restul pielii care acopera penisul (pielea de pe trunchi).
Frenulul este o membrana senzitiva in mod special si ingusta care se intinde in jos de la santul ventral al glandului si se ataseaza de preput.
Banda crestata este interfata dintre preputul interior (mucoasa) si pielea trunchiului penisului. Adesea sta incretita peste varful glandului. Banda contine fibre musculare care ii dau proprietati elastice ce permit preputului sa se retracteze. Banda crestata are senzitivitate tactila echivalenta cu cea a buzelor.
Preputul contine o cantitate suficenta de piele pentru penis cand devine erect. Actioneaza ca o piele mobila necesara penisului in timpul actului sexual, reducand frecarea si nevoia de lubrifiant artificial si permitand glandului si preputului sa se stimuleze recirpoc in mod natural.
Care sunt motivele pentru care se face circumcizia?
Circumcizia este efectuata in principal pentru motive culturale sau religioase.
Deoarece un mare numar de barbati din lumea Vestica vorbitoare de limba engleza sint circumcisi, multi cred ca preputul este o parte inutila a penisului. Multe circumcizii sunt efectuate adesea pentru ca tatal circumcis nu doreste sa fie diferit de fiul sau.
De multe ori s-a pretins ca un penis circumcis este mai curat si mai usor de intretinut decat unul intact. Smegma (o substanta natruala ce contine celule de piele moarte, flora normala si secretii ce contin un agent natural antibacterial - lisozime) se acumuleaza in prezenta preputului.
Motivele medicale pentru circumcizie cel mai adesea invocate sint: reducerea riscului de infectii ale tractului urinar (UTI); reducerea riscului de cancer de penis; reducerea riscului de cancer de col la partener; risc redus de boli cu transmitere sexuala (STD).
Exista garantii medicale ca circumcizia este benefica?
Dovezile in sprijinul riscului redus de UTI in literatura de specialitate sint contradictorii dar se pare a fi cel mai important motiv medical pentru ca UTI poate avea consecinte serioase.
Totusi, aceste infectii in majoritatea cazurilor pot fi tratate cu antibiotice. De exemplu, probabilitatea de UTI in SUA la baietii nou-nascuti este de aproximativ de 1%, insa acest procent este mai mare la fete. Exista dovezi ca nou-nascutii alaptati la san au un risc mai redus de UTI .
Cancerul de penis este o forma foarte rara de cancer. Apare in special la varstnici si majoritatea medicilor nu ar recomanda circumcizia ca masura de prevenire. Cancerul de penis poate sa apara atat la barbatii circumcisi cat si la cei intacti: studiul Maden (cu referire la cancerul de penis la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle) a dovedit ca 37% din cazurile de cancer penil au aparut la barbati circumcisi.
Teoria ca sotiile barbatilor intacti sint predispuse la cancer de col a fost infirmata . Teoria ca prezenta preputului ar conduce la un risc ridicat de boli cu transmitere sexuala a fost de asemenea infirmata de un nou studiu .
Intrebarea daca previne HIV necesita noi studii. Desi s-ar parea ca ar exista o oarecare corelatie geografica intre statutul de necircumcis si infectia cu HIV pe continentul African, acest lucru nu este confirmat la nivel global, si tendinta observata in Africa ar putea usor fi datorata altor factori.
Igiena personala
Preputul este usor de intretinut iar un penis intact este usor de pastrat curat. Preputul de regula nu se retrage complet pentru mai multi ani si nu trebuie fortat. Cand devine complet retractabil, baietii vor fi invatati depre importanta spalarii sub preput in fiecare zi.
Limpezirea usoara cu apa a zonei genitale in timpul baii este suficienta. Sapunul si spalarea excesiva pot irita penisul, care poate conduce la inflamare a glandului .
Smegma este o substanta alba ceroasa care poate sa apara sub preput. Consta din secretii naturale si celule de piele. In trecut a existat temerea ca smegma ar putea fi cancerigena, lucru ce a fost infirmat. O igiena buna generala si bunul simt sint cheia prevenirii infectiilor si imbolnavirilor.
Daca fiul meu nu este circumcis acum, nu va trebui oricum sa o facem mai tarziu?
Malformatiile sau bolile preputului pot fi tratate conservativ, daca si cand apar, de la caz la caz.
Probabil cea mai comuna anormalitate a penisului este "fimoza," sau preputul stramt. (Este diferita de atasarea normala de gland a preputului la copii mici, care este un lucru perfect normal). Preputul poate deveni retractabil in mod normal pana in adolescenta.
Daca acest lucru nu se intampla, exista un numar de tratamente noi care nu implica circumcizia: crema cu steroizi, exercitiile sau preputioplastia.Unele din aceste tratamente au fost publicate recent si nu toti doctorii le cunosc deja.
Daca fiul meu nu va fi circumcis, nu va fi tachinat din cauza asta?
Copiii pot fi foarte rai uneori, si totdeauna vor gasi motive sa rada unul de celalalt, fie ca e vorba de ochelari sau cosuri. Unii parinti cred ca fiul lor ar trebui circumcis ca sa fie ca tatal sau, fratii sau prietenii. Ca parinti, ar trebui sa ne ajutam copiii sa se simta bine in relatie cu corpul lor si sa respecte diferentele individuale.
Unii parinti se tem ca fiul lor se va simti "diferit" in vestiar fata de alti baieti daca este intact. In mod evident raspunsul la problema aceasta este o buna educatie. Baietii care sint invatati devreme ca sint normali, intregi si sanatosi vor avea sanse mai mici sa sufere in colectivitati, in special daca mai sunt si alti baieti intacti in grupul lor.
Circumcizia nereligioasa nu reprezinta o problema in tarile europene, asiatice sau sud-americane. In Canada media este de circa 25% cu diferente mari de la o regiune la alta. Rata circumciziilor in SUA a coborat sub 60% si va fi sub 50% in cativa ani daca tendinta actuala va continua. Acesta este deja valabil pe coasta de vest (35% in 1993).
Care sunt motivele pentru care trebuie sa imi pastrez fiul intact?
Preputul fiului tau este o parte naturala, sanatoasa a corpului sau. Orice parte a corpului se poate imbolnavi. Este posibil, dar foarte putin probabil, ca preputul sau sa ii cauzeze probleme. Totusi, majoritatea problemelor sint usor tratabile.
Cand fiul tau va fi adult, este liber sa aleaga sa fie circumcis. Totusi, este foarte probabil ca el nu va dori sa fie circumcis. Lasand in pace preputul fiului tau vei respecta dreptul sau la integritate corporala.
Este circumcizia dureroasa?
Credinta frecvent repetata ca nou-nascutii nu simt durerea nu este adevarata. Este documentat in literatura de specialitate ca nou-nascutii sint sensibili la durere ca adultii, sau chiar mai sensibili.
Majoritatea circumciziilor se fac fara anestezie, pentru ca utilizarea anesteticelor la copii este riscanta. Uneori se face o injectie locala, dar acesta nu este suficienta pentru a elimina durerea. Majoritatea copiilor dau semne clare de durere in timpul procedurii si in urmatoarele 10 zile. Studii recente au demonstrat ca memoria durerii persista chiar mai mult decat amintirea procedurii.
Desi durerea determina parintii sa decida impotriva circumciziei, acestia ar trebui in primul rand sa ia in considerare efectele pe termen lung ale deciziei lor, nu doar in copilarie ci si in viata adulta. Acesta decizie il va afecta fiul tau pentru tot restul vietii.
Care sint riscurile circumciziei?
Circumcizia este o operatie, si ca orice interventie chirurgicala are riscuri. Acestea includ:
Sangerari excesive
Accidentarea glandului
Infectarea (datorita expunerii inciziei la materiile fecale si urina din scutece)
Complicatii datorate anesteziei
Erori chirugicale, inclusiv posibilitatea amputarii de prea mult tesut
In cazuri rare, complicatiile sint mortale.
Pana la 20% din barbatii circumcisi vor suferi de una sau mai multe din complicatiile urmatoare, mai mult sau mai putin:
Stenoza meatala (ingustarea deschizaturii meatului datorita infectiei si cicatrizarii, fenomen ce apare exclusiv in cazul baietilor circumcisi
cicatrici pe truchiul penisului
"poduri" si "agatatori" de piele (tesut)
sangerare a cicatricei circumciziei
curbarea penisului
erectii dureroase
probleme psihologice si psihosexuale
Pielea glandului devine uscata lipsita de protectia data de preput. Uscaciunea si frecarea constanta poate conduce la pierderea progresiva a senzatiei glandului, in special mai tarziu in viata.
Daca fiul vostru ca fi circumcis asigurati-va ca procedura va fi efectuata de un chirurg experimentat. Unii considera circumcizia "o operatie minora" si este efectuata de rezitenti fara experienta. Ace t lucru conduce la o rata inalta de erori si complicatii.
Pentru a reduce durerea, solicita medicului sa utilizeze anestetice. Ia in considerare faptul ca unii medici nu asteapta suficent ca anesteticul sa isi faca efectul. Asigura-te ca acest lucru nu se va intampla.
Fimoza la bebelusi
Fimoza este un fenomen cunoscut la bebelusi. In principiu imediat dupa nastere fiecare nou-nascut are deschizatura preputului prea lunga si ingusta, deci penisul nu poate fi decalotat. Insa spre 3-4 ani, pe masura ce bebelusul creste si se dezvolta, de cele mai multe ori deschiderea preputului devine destul de mare, iar decalotarea este posibila in circa 90% din cazuri.
Aproape toti bebelusii au fimoza dupa nastere, ori daca nu au fimoza, pot suferi de alte afectiuni, ca hipospadias, sau poate epispadias. Marea majoritate a baietilor au fimoza fiziologica, fara a avea simptome anormale, iar daca acestea exista si sunt cauzate de fimoza fiziologica, atunci trebuie tratate citeste in continuare aici >
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com, Referinte: https://www.cirp.org/
Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com 2017
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 9 comentarii
Cami, daca nu stia ce este durerea, nu plangea niciodata pana crestea destul de mare sa inteleaga ce este suferinta altora.
Buna! Nu de mult am facut si eu aceasta operatie in septembrie anul trecut am 6 luni de atuncea dar asi dori sa imi spuna si mie cineva care se stie in astea dece si acuma eu sunt vanat in locul unde am fost taiat dearoata. mai mult de atata cred ca sa loat prea multa piele din acel loc e riscul sa patesc ceva ? daca mar mutea contacta cine de specialitate telefonic asi fi recunoscator nr meu este 0753257868. e prima oara cand apelez prin intermediul internetului. credetima ca am ramas cu trauma de la acea operatie nici macar nu ma lasat dupa ce mi-au facut anestezia au si inceput sa ma taie credetima ca a fost foarte groaznic. va multumesc.
Legat de efectul negativ al masturbarii. Cred ca Cel ce ne-a creat stie mai bine decat orice colegiu de medici ce e sanatos si nu pentru om. Isus Hristos a dacut o afirmatie radicala in Matei 5:28 pentru a arata natura pacatoasa a masturbarii: “Dar Eu va spun ca ori si cine se uita la o femeie, ca s-o pofteasca, a si preacurvit cu ea in inima lui”. Din moment ce masturbarea aproape intotdeauna este insotita de ganduri cu pofte, conform cuvintelor lui Isus este acelasi lucru cu adulterul, care este fara indoiala un pacat. Toti cei care o practicati veti da socoteala inaintea lui Dumnezeu pentru acest pacat.Iar plata pacatului este moartea , daca nu il inlaturati ! Daca va indoiti de Cuvantul lui Dumnezeu, aceasta nu ca schimba cu nimic soarta pacatosului ce nu se desparte de pacat. Ea oricum va veni !
In cit timp se reface de tot penisul,adica nu mai este nici semn ,nici durere la un copil de 4ani?
Baiatul meu a fost circumcizat la 3 zile dupa nastere , acum are 3 ani si 4 luni nu a avut nici un fel de probleme igienice si-a revenit foarte repede avand in vedere ca nu stia ce este durerea la varsta aia
La 16 ani exista vreun risc in operatie ?? Si daca as faceo , penisul ar sta mereu mereu decalotat sau doar cand vreau eu ? Va rog raspunsuri:(
Lucian,tuturor..am citit cu oarecare stupoare articolul...si,din experienta personala,circumcizia ,daca este nevoie trebuie facuta.Argumentele?igienice,nu scade cu nimic din sensibilitate daca dupa interventia in sine zona este intretinuta si stimulata.Categoric creste rezistenta,cresterea ca dimensiuni este de 6 cm in cazul meu.(actualmente 21cm)Important de precizat!am ales sa fac circumcizia la varsta matura datorita avantajelor.Portiunea de tesut amputata ,cu referire la articol este minima,refacerea se face colateral si nu scade din sensibilitate...sau senzualitate.
va salut , vroiam sa va intreb daca ati observat o crestere de 1 2 cm cei care ati facut operatie? pentru ca in cazul meu acesta ar fi singurul motiv pentru a o face, va multumesc doresc cat mai multe raspunsuri.....va multumesc (am 21 de ani , nu stiu ce alt gen de detalii sa dau)
baiatul meu a fost circumcizizt la12ani,nu a simtit nici un pic de durere nici in timpul operatiei nici dupa,si-a revenit f bine si dpdv al igienei pot spune ca e f usor de intretinut.operatiunea nu e dureroasa,nu e periculoasa deoarece aceasta se face de catre un medic specializat si e f buna pt viitorul baiatului si a vietii sale de familie.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII